Άκτιο-Πρέβεζα

Άκτιο Πρέβεζα


Το Άκτιο είναι το ακροτελεύτιο ακρωτήριο της Ακαρνανίας, στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου, απέναντι από την Πρέβεζα, από την οποία απέχει μόλις 725 μέτρα. Το Άκτιο σήμερα είναι γνωστό παγκοσμίως, πέραν της Ναυμαχίας του Ακτίου, από το ομώνυμο αεροδρόμιο του ΝΑΤΟ (σταθμεύουν εδώ τα αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου AWACS) καθώς και το πολιτικό αεροδρόμιο, με καθημερινές πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού.

 Στο ακρωτήριο Άκτιο υπήρχε από τον 5ο π. Χ. αιώνα ο περίφημος Nαός του Ακτίου Απόλλωνος, που έκτισαν οι κάτοικοι της αρχαίας πόλης Ανακτόριον (βρισκόταν κοντά στη Βόνιτσα). Ο ναός αυτός έχει γκρεμιστεί από σεισμό αλλά και από καθίζηση στη θάλασσα. Περί τους 100 λαξευμένους ογκόλιθους του Ναού του Ακτίου Απόλλωνα έχουν μεταφερθεί στην Πρέβεζα και σήμερα βρίσκονται στην παραλία της Κυανής Ακτής.

Κάθε δύο χρόνια στο Άκτιο γίνονταν τα «Άκτια», αγώνες ιππικοί, γυμνικοί και γιορτές για να τιμήσουν οι Aκαρνανικές πόλεις τον θεό Απόλλωνα (θεό της μουσικής και των τεχνών). Στη θαλάσσια περιοχή του Ακτίου και της σημερινής Πρέβεζας, έγινε τη 2α Σεπτεμβρίου του 31 π.Χ. η ομώνυμη ναυμαχία που έκρινε την τύχη της ανώτατης ηγεσίας του ρωμαϊκού Κράτους.

Σήμερα το Άκτιο επικοινωνεί με την απέναντι ακτή της Πρέβεζας μέσω υποθαλάσσιας σήραγγας μήκους 1,5 χμ. για αυτοκίνητα.Η υποθαλάσσια οδική διάβαση του διαύλου Ακτίου – Πρέβεζας εξασφαλίζει την ταχύτερη σύνδεση της Αιτωλοακαρνανίας και της Νότιας Ελλάδας με την παραλιακή ζώνη των νομών Πρέβεζας – Θεσπρωτίας και του Λιμένα της Ηγουμενίτσας.

 

Η πόλη της Πρέβεζας


Μια μαγευτική Ιόνια πόλη που με το σημερινό της όνομα αναφέρεται για πρώτη φορά στα τέλη του 13ου αιώνα. Ο ζεστός ξεχωριστός της ήλιος, σε συνδυασμό με το πράσινο της και τις ατελείωτες δαντελένιες ακρογιαλιές, με τις πλατιές αμμώδεις ακτές του Ιονίου, καθιστούν την Πρέβεζα έναν ιδεώδη τόπο διαμονής.

Ιδιαίτερο της γνώρισμα είναι οι πολλές παραλίες της που ενσωματώνονται στο πολεοδομικό της ιστό δίνοντας της νησιώτικα χαρακτηριστικά. Ο πλούτος της περιοχής συνίσταται στον συνδυασμό των φυσικών της πόρων, της ιστορικής μαρτυρίας των μνημείων της και της πολιτιστικής κληρονομιάς, του ήπιου μεσογειακού της κλίματος και των ανθρώπων της, που είναι ευγενικοί και φιλικοί.

Η Πόλη βρίσκεται στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου, περιστοιχισμένη από τον παλιό ενετικό ελαιώνα και τις παραλίες του Ιονίου και του Αμβρακικού κόλπου. Παρέχει πρόσβαση στις ακτές του Ιονίου με αμμώδεις εκτάσεις και παραλίες συνολικής έκτασης άνω των 50 χιλιομέτρων, σε ελάχιστη απόσταση από τον οδικό άξονα Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας. Επίσης, παρέχει πρόσβαση στον Αμβρακικό Κόλπο, με τις πολυάριθμες λιμνοθάλασσες στη βόρεια πλευρά του, ενώ οι κοντινές εκβολές των ποταμών Λούρου και Αράχθου παρουσιάζουν μεγάλο οικολογικό ενδιαφέρον. Νότια της Πρέβεζας βρίσκεται η Αιτωλοακαρνανία και το νησιωτικό συγκρότημα της Λευκάδας ενώ στα βορειοδυτικά υπάρχουν αναρίθμητοι μικροί παραθαλάσσιοι ημιορεινοί οικισμοί, όπως η Πάργα (παραδοσιακό θέρετρο που βρίσκεται σε απόσταση μίας ώρας οδικός).

Περπατώντας στους πεζόδρομους της αγοράς και στα σοκάκια του ιστορικού κέντρου θα απολαύσετε τους παραδοσιακούς μεζέδες που συνοδεύουν το περίφημο ούζο της πόλης. Θα δείτε πολλά παλιά Πρεβεζάνικα σπίτια και τον περίφημο ενετικό πύργο του ρολογιού (1756) , το Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους με το ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο (1828), σπάνιες εικόνες και αγιογραφίες από το 1804 επηρεασμένες από τη βενετσιάνικη ζωγραφική.

Το Θέατρο, το Ωδείο, τα λουτρά, το Νυμφαίο, τα Τείχη Ρωμαϊκά και Βυζαντινά, το Γυμνάσιο, το Υδραγωγείο και οι Βασιλικές, με περίφημα μωσαϊκά μαρτυρούν το μεγαλείο μιας ένδοξης πόλης που άκμασε μέχρι τον 10- 11 αι. γρήγορα αναπτύχθηκε σε μεγαλούπολη , αφού απέκτησε εξαιρετικά προνόμια και ατέλειες , ως “ελεύθερη” ελληνική πόλη. Ο πληθυσμός της έφτασε τους 300.000 κατοίκους.

Βόρεια της πόλης και σε απόσταση 8 χλμ., σε ένα καταπράσινο τοπίο, εκτείνονται από το Ιόνιο μέχρι τον Αμβρακικό τα ερείπια της αρχαίας Νικόπολης που έχτισε ο Οκτάβιος σε ανάμνηση της νίκης του κατά του Αντωνίου και της Κλεοπάτρας, στην ναυμαχία του Ακτίου στις 2 Σεπτεμβρίου του 31 π.Χ.

Στην κεντρική αγορά σας περιμένει το μουσείο Ακτίου για μια αναπόληση του παρελθόντος και η προτομή του ποιητή του μεσοπολέμου , Κ. Καρυωτάκη.

Πεζοπορώντας προς τις παρυφές της πόλης θα βρεθείτε στο αισθητικό δάσος της Κυανής Ακτής, ένα δάσος που τα δέντρα του ρίχνουν τον ίσκιο τους στη θάλασσα. Κάνοντας ποδήλατο στα περίχωρα της πόλης θαυμάστε τα κάστρα και τους προμαχώνες, μνημεία της Ενετικής και Τουρκικής κατοχής και στο τέλος της ημέρας σας, απολαύστε το ομορφότερο ηλιοβασίλεμα της Ελλάδας, στο Παντοκράτορα.